12 Σεπτεμβρίου 2024

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΑΕΚ (πρ. ΙΕΚ)

Από τις 11 Σεπτεμβρίου έως και τις 13 Οκτωβρίου 2024, ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. θα υποδέχεται με απλοποιημένη διαδικασία, ηλεκτρονικά εδώ τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των υποψηφίων για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (πρ. Ι.Ε.Κ.) και Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Σ.Ε.Κ.

Προκειμένου οι υποψήφιοι, να υποβάλουν σωστά, εύκολα και γρήγορα την αίτησή τους με τα δικαιολογητικά τους, στο νέο πληροφοριακό σύστημα που ανέπτυξε ο ΕΟΠΠΕΠ, προτείνεται να διαβάσουν αναλυτικά τις οδηγίες και πληροφορίες του νέου «Οδηγού Υποβολής 2024-2025» για όλες τις Ειδικότητες ΕΚΤΟΣ Ε.Υ.Ο.Α.Μ. εδώ και για την Ειδικότητα «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ» (Ε.Υ.Ο.Α.Μ.) εδώ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι απόφοιτοι Σ.Α.Ε.Κ. (πρ. Ι.Ε.Κ.) και Σ.Ε.Κ. που είναι κάτοχοι Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ) από τη Σ.Α.Ε.Κ./Σ.Ε.Κ. που αποφοίτησαν.

Για την καλύτερη προετοιμασία σας, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. τις τράπεζες Θεμάτων, για τους αποφοίτους Σ.Α.Ε.Κ. εδώ.



02 Σεπτεμβρίου 2024

Σπουδάζω: ΒΟΗΘΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ______ Ο ι ε γ γ ρ α φ έ ς__ξ ε κ ί ν η σ α ν !

 Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέχρι την Τρίτη 10-09-2024 στις 15:00

στο Σύστημα Υποβολής Αίτησης Για Εισαγωγή Σε Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.)


ΣΑΕΚ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2265072024
Email: diekamfissas@gmail.com


Σπουδάζω: ΒΟΗΘΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.
-------------------------------------------------------

Ορισμός ειδικότητας
Ο/η «Βοηθός Εργοθεραπείας» συνεργάζεται με τον Εργοθεραπευτή για τη θεραπεία ατόμων τα οποία δυσκολεύονται να εκτελέσουν έργα και δραστηριότητες καθημερινής ζωής ή και δυσκολίες στην ισότιμη κοινωνική συμμετοχή, λόγω ασθενειών, δυσλειτουργιών και αναπηριών. Πιο αναλυτικά πρόκειται για ψυχικές, αναπτυξιακές, κινητικές, νευρολογικές, αισθητηριακές και γνωστικές διαταραχές ή για άτομα με κοινωνικούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα τρίτης ηλικίας, φυλακισμένους, εξαρτημένους, κ.α. Ο/η Βοηθός Εργοθεραπείας απασχολείται σε διάφορα πλαίσια του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, όπου υπάρχει παρουσία Εργοθεραπευτή, πτυχιούχου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επικουρώντας και υποβοηθώντας το έργο του.

 

--------------------------------------------------------

Αρμοδιότητες/Καθήκοντα
Ο/η «Βοηθός Εργοθεραπείας» ασκεί (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά) τις παρακάτω αρμοδιότητες/καθήκοντα, υπό την εποπτεία ή επίβλεψη του υπεύθυνου εργαστηρίου: 1) Οργανώνει την προμήθεια των απαραίτητων υλικών. 2) Φροντίζει για την καθαριότητα και απολύμανση των χώρων θεραπείας και τακτοποιεί τον εξοπλισμό. 3) Δημιουργεί θεραπευτικές σχέσεις με τους λήπτες υπηρεσιών υγείας. 4) Εφαρμόζει τεχνικές εργοθεραπείας στους θεραπευόμενους. 5) Βοηθά τους χρήστες υγειονομικής περίθαλψης να αποκτήσουν αυτονομία και λειτουργικότητα στο βέλτιστο επίπεδο.
6) Διασφαλίζει την μεταφορά των χρηστών υγειονομικής περίθαλψης στον χώρο θεραπείας.
7) Χρησιμοποιεί δραστηριότητες θεραπευτικές και αυτοφροντίδας που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του θεραπευόμενου.
8) Βοηθά στην εκτέλεση σωματικών ασκήσεων στους θεραπευόμενους.
9) Επιδεικνύει στους θεραπευόμενους πώς να χρησιμοποιούν εξοπλισμό που μπορεί να διευκολύνει ορισμένες δραστηριότητες καθημερινής ζωής.
10) Παρακολουθεί την απόδοση των ωφελούμενων και παρέχει ενθάρρυνση.
11) Εκπαιδεύει τους ωφελούμενους σε δεξιότητες και τεχνικές ενός θεραπευτικού προγράμματος.
12) Εκτελεί εργασίες γραφείου όπως η απάντηση στα τηλέφωνα και ο προγραμματισμός ραντεβού.
13) Καταγράφει την πρόοδο, τις στάσεις και τη συμπεριφορά των ωφελούμενων.
14) Τηρεί ακριβή αρχεία θεραπείας ασθενών και βοηθά στη συλλογή πληροφοριών και ιστορικού των θεραπευόμενων.
15) Συμμετέχει σε συναντήσεις για την ανασκόπηση των θεραπειών και της προόδου των ωφελουμένων.
16) Συμμετέχει σε μαθήματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού.
17) Ακολουθεί τις οδηγίες του εργοθεραπευτή για αποκατάσταση και συνεργάζεται μαζί του καθώς και με τη διεπιστημονική ομάδα του πλαισίου.
18) Εκτελεί το έργο του εφαρμόζοντας τους κανόνες Δεοντολογίας του επαγγέλματος.


--------------------------------------------------------
Προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο ή τομέα

Ο/η κάτοχος διπλώματος της ειδικότητας «Βοηθός Εργοθεραπείας» μπορεί να εργαστεί σε: ● Νοσοκομεία (Γενικά, Ορθοπεδικά, Παιδιατρικά, Ψυχιατρικά) ● Κλινικές ● Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη ● Δομές για ηλικιωμένους ● Γηροκομεία ● Κέντρα Αποκατάστασης ● Κέντρα Αναπτυξιακά ● Δομές Κοινοτικής Ψυχικής Υγείας ● Κέντρα Απεξάρτησης ● Σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης ● Ειδικά σχολεία ● Βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ● Κατασκηνώσεις και κατασκηνώσεις ΑΜΕΑ
● Καταστήματα Κράτησης-φυλακές ● Θεραπευτήρια ● Ιδρύματα χρόνιων παθήσεων ● Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς σχετικούς με την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.

 --------------------------------------------------------

Διάρκεια προγράμματος κατάρτισης

Η επαγγελματική κατάρτιση στα ΙΕΚ ξεκινά κατά το χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο, διαρκεί κατ’ ελάχιστον τέσσερα (4) εξάμηνα και δεν δύναται να υπερβαίνει τα πέντε (5) συνολικά εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένης σε αυτά της περιόδου πρακτικής άσκησης ή μαθητείας. Η συνολική διάρκεια της κατάρτισης που υλοποιείται στο ΙΕΚ είναι 1200 ώρες, ενώ της πρακτικής άσκησης είναι 960 ώρες.

Πατήστε για τον οδηγό κατάρτισης της ειδικότητας ΒΟΗΘΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ:
https://gsvetlly.minedu.gov.gr/publications/docs2023/%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%BF%CE%B7%CE%B8%CF%8C%CF%82_%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82.pdf